Топлоизолация    

Алуминиева и PVC дограма    

Ремонтни дейности    

Интериорни и входни врати    

Изработка на мебелии    

________________________________________
Начало          За Нас             Услуги              Цени           Галерия         Партньори          Контакти
Как се избира дограма :

       Захванете ли се да строите или да правите основен ремонт на жилището си, едно от най-важните решения, които трябва да вземете, е изборът на дограмата. Правилният избор е изключително важен за външния вид на сградата, комфорта в помещенията, от него в голяма степен ще зависи сметката ви за отопление и не на последно място колко ще ви струва самата дограма - в момента на покупката и с натрупване през годините в резултат на нейната поддръжка.
       Възможността за избор обаче означава, че трябва да се взимат решения, а за да бъдат оптимални, е необходима достоверна информация. Едни казват "купи си гръцка дограма", други препоръчват турската, като единственият довод и в двата случая е по-ниската цена. Разумният човек обаче знае, че икономиите на дребно впоследствие излизат твърде скъпо и когато трябва да се правят дълготрайни инвестиционни разходи, правилното решение е да се купува от световни реномирани производители.
       При избора на вида дограма, трябва да се отчита още нивото на външния шум, нейните изолиращи качества, както и поддръжката и! Всичко това в общи линии поставя класическата дилема: каква да бъде дограмата - дървена, пластмасова или от алуминиеви профили. Очевидно става дума за конструкцията на профилите, а колкото до тяхното остъкляване - дискусия няма! Единичното прозоречно стъкло е запратено в музея на строителството, а в модерните жилища се използват изключително стъклопакети.
       В момента на пазара се предлага голям асортимент от дървени, алуминиеви и пластмасови дограми. Основните компоненти на дограмата са профил, стъклопакет и обков. Ще разгледаме основните качества на отделните профили:
Дървени:
- добра топлоизолационна способност;
- качеството на дограмата зависи силно от качеството на дървесината и неговата обработка;
- трудна за поддръжка - изисква често лакиране или боядисване;
- върху дървото лесно се зараждат плесени;
- геометрията на дограмата се влияе от влажността на въздуха;
Алуминиеви:
- голяма механична здравина
- дълготрайност
- лоша топлоизолационна способност на профила - за коригиране на проблема се правят профили с термоизолационни мостове;
- предлагат се профили с различна ширина на термоизолационните мостове, като не всички имат добра топлоизолационна способност.
- не способства пораждането на плесени;
Пластмасови(PVC):
- по-ниска механична якост от алуминиевия профил. Не е подходящ за дограми с големи площи. За повишаване на механичната якост се поставят стоманени вложки в профила.
- дълготарйността му е значително по-голяма от тази на дървото и по-малка от тази на алуминия;
- добра термоизолационна характеристика -особено при многокамерните профили;
- не способства развитието на плесени.        
        В резюме може да се каже: дървото притежава много добри изолационни качества и стабилност, но за разлика от алуминия и РVС с течение на времето се налага интензивна поддръжка. От гледна точка на статиката алуминият има предимство пред останалите материали, но пък като материал е отличен проводник на топлината и независимо от взетите конструктивни мерки, топлинните загуби през този вид прозорци са по-големи (особено при евтините конструкции с материали, произведени в нашите южни съседи). Освен това качествените алуминиеви прозорци, с термоизолиращи мостове в профилите, са и най-скъпи. Сравнителният анализ на предимствата и недостатъците показва, че прозорците от пластмаса обединяват положителните страни на дървените и алуминиевите прозорци и в много голяма степен не притежават техните отрицателни качества. Прозорците от PVC имат вградени усилващи конструкцията метални профили, поради което по устойчивост на измятане и други деформации на крилото не само не отстъпват, но в някои случаи и превъзхождат алуминиевите. Те притежават отлични топлоизолационни качества, устойчиви са на атмосферните влияния и на стареене, не изискват специална поддръжка, а пластмасата дава широк простор и свобода на дизайнерите при проектиране на формата и профила на крилата.
       Както и при всяко друго производство, решаващ за качеството на прозорците е материалът, от който са изработени. Предимство се дава на поливинилхлоридът (PVC). При характерното за източните пазари многообразие единственото спасение е да се купува продукция само от реномирани световни производители. Това е гаранция, че след време няма да се съжалява за дребната икономия при покупката. Профилите от PVC се армират с различно оразмерени и оформени стоманени усиления (профили с квадратно или правоъгълно напречно сечение) по височина и широчина. Те подсилват статичната устойчивост на конструкцията, което е особено важно при високото строителство. Друго предимство на профилите от PVC е изключителната здравина и еластичност на ъглите. Хомогенното им свързване се извършва чрез заваряване, което ни най-малко не влошава естетичния вид на рамката. Стабилната конструкция и прецизни размери правят пластмасовите прозорци напълно непропускливи към директно обливащата ги дъждовна вода и срещу инфилтрацията на външния въздух през фугите между крилата и касата.
Начало           За Нас             Услуги              Цени           Галерия         Партньори          Контакти
"АВ ПАртнерс" ЕООД - дограма